Maškare 2010. u Gradu Crikvenici

Bubnjevi i pjesma naših maškaranih grupa, primopredaja gradskoga ključa i podizanje karnevalske zastave u subotu, 9. siječnja 2010. godine, označavaju su početak Maškara, koje će u Crikvenici trajati sve do 17. veljače. Program ovogodišnjih Maškara je, na inicijativu Grada Crikvenice, bogatiji, pa je i samo mjesto održavanja većine manifestacija, karnevalski šator na parkiralištu Petak, znatno veći i kvalitetniji, a sve u cilju jačanja same manifestacije i povratka maškarane Crikvenice među vodeće karnevalske gradove u Hrvatskoj, što je nekad uistinu i bila. Organizatori ovogodišnjih Maškara su Grad Crikvenica i Turistička zajednica Grada Crikvenice, a suorganizatori: “Jadran d.d.”, Maškarana svita, Karnevalska udruga “Kirci”, Udruga za narodne običaje “Gornji kraj”, Udruga za narodne običaje “Matkovići”, Udruga za narodne običaje “Duga”, Udruga umirovljenika “Sunce”, Udruga umirovljenika Grada Crikvenice i Općine Vinodolske, Društvo “Naša djeca” Crikvenica, Centar za kulturu “Dr. Ivan Kostrenčić”, Udruženje obrtnika Crikvenica, Primorska škola rukometa, Udruga mladeži Selce, Udruga mladeži Jadranovo i Udruga mladeži “Sv. Jelena”. Za tehničku podršku je zadužena “Murvica d.o.o. “. Medijski pokrovitelji su Primorske novine, Novi list, Kanal Ri, Radio Rijeka, Radio Trsat, Kvarnerski radio i Radio Otok Krk.
Kako bi planiranje i pripreme za organizaciju Maškara bile što efikasnije i jednostavnije, već se od jeseni počeo sastajati Odbor za program, sastavljen od raznih institucija, udruga i pojedinaca, a da bi Crikvenica postala prepoznatljiva na karnevalskoj karti Hrvatske, odlučeno je da “Studio Conex”, vodeća agencija za tržišne komunikacije na području Istre i Kvarnera, izradi moderniji i originalniji vizualni identitet te tako pronađe dugoročno rješenje koje će jamačno povećati uspjeh manifestacije. Veseli karnevalski dani će biti ispunjeni raznovrsnim i zanimljivim vanjskim i unutarnjim događanjima, počevši od večernjih zabava subotom, na kojima će prve subote pjevati Alen Nižetić, a zatim Berekini, Los Caballeros i Le Mond, Jole, Koktelsi i Maja Šuput. Izvođači počinju s nastupom u 21,00 h, za maškare je ulaz besplatan, a nemaškarani posjetitelji plaćaju ulaznicu 30 kuna. Svake nedjelje se s početkom u 16,00 h u karnevalskome šatoru održava tombola. U subotu, 16. siječnja će se u 14,00 h održati Maškarana olimpijada, manifestacija zamišljena kao svojevrsna inačica Ljetnih igara, na kojoj će u različitim igrama i disciplinama snage i vještine odmjeriti ekipe Bakra, Senja, Novog Vinodolskog i Crikvenice. U nedjelju, 17. siječnja će Crikvenica dobiti “prvu mačku maškara”, a u sklopu izbora će se održati i modna revija. Zimske dane će uljepšati i tri vanjske manifestacije. U subotu, 23. siječnja će u 14,00 h šarmantna Međunarodna karnevalska povorka umirovljenika prošetati crikveničkim ulicama, u nedjelju, 24. siječnja će se u 14,00 h održati Dječja karnevalska povorka, a u subotu, 30. siječnja će se s početkom u 14,00 h održati Velika karnevalska povorka. Posljednja tri maškarana četvrtka (28. siječnja, 4. veljače i 11. veljače) organizirat će se pjevačko natjecanje “Moj prvi uspjeh”, a svi zainteresirani pjevači se do posljednjeg trenutka, odnosno samoga početka natjecanja mogu prijaviti osobno ili na broj telefona 051/ 241 051. Zahvaljujući brojnim sponzorima, koji su prepoznali vrijednost projekta, osigurane su nagrade za sudionike subotnjih zabava, tombole i ostalih manifestacija. U srijedu, 17. veljače će maškarani dani već tradicionalno završiti čitanjem šentence na Trgu Stjepana Radića i spaljivanjem mesopusta, krivca za sva zla u 2009. godini, koji će, ispraćen plačem svoje “udovice”, završiti svoj put u moru ispred Vele palade.
U Dramlju će se od 9. siječnja do 17. veljače u Narodnom domu subotom održavati zabave od 20,00 do 04,00 h uz trio “Mobos Music”, nedjeljom čajanke od 17,00 do 20,00 h, a 31. siječnja je u 13,00 h Velika karnevalska povorka. U Jadranovu će se od 9. siječnja do 17. veljače svake nedjelje od 15,00 h održavati čajanke u Domu kulture, a u Selcu će 30. siječnja, 6. veljače i 11. veljače u Domu kulture Selce u 21,00 h otpočeti maškarane zabave. Posljednja tri četvrtka ( 28. siječnja, 4. veljače i 11. veljače), tradicionalno nazvana Tusti, Fusti i Poberuhi, će u Selcu biti mantinjada, 31. siječnja te 7. i 14. veljače će u 14,00 h u Domu kulture Selce biti turnir u briškuli i trešeti, a 5. veljače u 14,00 h 4. maškarani muško-ženski boćarski turnir na Boćalištu “Matkino”. U ponedjeljak, 15. veljače, će selački mladići posjećivati djevojke po kućama, 16. veljače će u 15,00 h na selačkoj placi biti mantinjada, mlaća slame, Selačko kolo i pučka veselica, a u 20,00 h Mesopusni tanac u Domu kulture Selce i na koncu, 17. veljače u 16,00 h čitanje šentence i spaljivanje mesopusta.
Realizacija cjelokupnoga projekta je rezultat suradnje, angažmana, truda, entuzijazma i svesrdne pomoći brojnih institucija, udruga, pojedinaca i sponzora, a zahvaljujući njima je prepoznato njegovo značenje za Grad Crikvenicu, koji je u ovo karnevalsko vrijeme građanima zaigrani prijatelj, a gostima topao i zanimljiv domaćin.