Sudionici karnevalske povorke 2009.

Sudionici karnevalske povorke:

 1. Udruga za narodne običaje Duga
Već 25. let postojimo, niz “Dugu” se spustimo, kroz ulice Crikvenice, sako leto sviramo, seh redon pozdravljamo! Va Riku sako leto, Korzon prošećemo, Kapetani i robu menjamo, ali složni smo i tradiciju  nastavljamo, uz stari pozdrav: ” Bubanj i muzika složno udaraj!”.

2. Udruga umirovljenika Sunce (40 sudionika)

3. Umirovljenici Ivanić-grada (46 sudionika)

4. Dom umirovljenika Kantrida (70 sudionika)

5. Uduga umirovljenika Rijeka (50 sudionika)

6. Udruga umirovljenika Vrbovsko-Lukovdol (50 sudionika)

7. Udruga umirovljenika Viškovo ČISTAČICE SABORA I VLADE (40 sudionika)

8. Udruga umirovljenika Jelenje
GROMIČANI PO BLAGDANJI SADANJU (25 sudionika)

9. Udruga umirovljenika Hreljin ČOČMAN I GROMAČE (38 sudionika)

10. Udruga umirovljenika Škrljevo (15 sudionika)

11. Udruga umirovljenika Krasica (15 sudionika)

12. Udruga umirovljenika Bakar (8 sudionika)

13. Udruga umirovljenika Čabar (10 sudionika)

14. Udruga umirovljenika Crikvenica (50 sudionika)

15. Udruga umirovljenika Klana (17 sudionika)

16. Gornji kraj
Početak dugogodišnje tradicije grupe Gornji kraj seže u dvadesete godine prošloga stoljeća, a Udruga za narodne običaje Gornji kraj – Ladvić djeluje od 1998. godine. Udruga danas ima sedamdesetak članova, a maškarana grupa četrdesetak.

17. Mesopustari Kraljevice (50 sudionika)
Postoje od 1887. godine. Za razliku od nigda, va novije vrime mesopustarske uniforme nose i žene i dica pa cele familije gredu na karnevali. Kad se maškaraju, Mesopustari Kraljevice nose maske vezane za aktualnosti z svakodnevnoga života.

18. Gerići
Maškarana grupa „Gerići“ nastala je 1968. godine. Poslije su „Gerići“ promijenili ime u „Matkovići“ koji su djelovali do 2003. godine kada su se stari maškaroni zbog jednog nemilog događaja odvojili i samoinicijativno ponovo osnovali grupu „Gerići“. Grupu sačinjava 15 do 20 članova starih i mladih maškarona ki čuvaju običaj i tradiciju maškar va Crikvenice, amed njimi je i najstariji živući maškaron Velimir Volf- Velje. Mesopusna grupa „Gerići“ po imenu je najmlađa, ali po stažu je jedna od najstarijih grupa va Crikvenice.

19. Prigorci u recesiji – Prepuštovec (65 sudionika)
Po napucima iz (zaje)banskih dvora Prigorci su se prionuli poslu i uzeli poticaje u poljoprivredi i prvi doveli državu Banana u biznis i sami stvorili domaću bananu “KURATA”

20. Grad Drivenik (50 sudionika)
Grupa Grad Drivenik dolazi z starog frankopanskog grada Drivenika ki je, osim po Frankopanimi, poznat i po vinovoj lozi i dobrom vinu. Krabulje, kako je naziv za maškare va Driveniku, štuju se još iz doba naših prapranona. Va Driveniku imamo osnovanu udrugu za narodne običaje ka je zadužena da se stari običaju ne zatru. Si članovi rado sudjeluju va organizaciji i raznim manifestacijami uključujući i karnevale. Zato van uvik rado i dođemo.

21. Maškarana grupa Dol-Križišće (35 sudionika)
Ova grupa je iz jednog malog mjesta koje se zove Križišće i njihova dugogodišnja tradicija nikad nije bila prekinuta niti će biti zato jer maškarana grupa Dol-Križišće živi svih 12 mjeseci u godini samo za jednu stvar, a to su maškare.

22. Jakovarske krabulje (50 sudionika)
Tradicija maškaranja i organiziranja maškaranih zabava u Jadranovu vrlo je duga. Od 1997. godine tu organizaciju preuzima Udruga mladeži Jadranovo. Od te godine Jakovari službeno sudjeluju na Rječkom karnevalu i na svim organiziranim povorkama u Crikvenici. Svake godine tjednima se izrađuje nova maska kojom se uspješno predstavimo na Riječkom karnevalu. U Crikvenici ove godine Jakovarske krabulje se predstavljaju različitim maskama i svojom muzikom uz pozdrav: Bubanj i muzika složno udaraj! Svake godine u Domu kultutre priređuju se čajanke na kojima se bogatim cinkvinama i tombolama – tortama najviše vesele male maškare. Maškarane zabave završavaju 25.02.2009. čitanjem šentence i spaljivanjem mesopusta koje se po jakovarskoj tradiciji održava na peplnicu. Želimo Vam uspješnu organizaciju ii sljedećih godina!

23. Šmričke Mačkare (50 sudionika)
nazi maske u kojoj dolazimo je KAČKE Z VRTAČE – Šmričke mačkare, pozdrav Crikvenici nose i žele simi da je ko i njimi lipo, ludo i veselo.

24. Bribir

25. Selce
Selčani imaju dugu tradiciju mašakaranja i očuvali su mnoge stare i specifične običaje kao što su “mantinjada” koja traje tri četvrtka, tri vikenda i mesopusni pondiljak, utorak i sredu. Isto tako treba spomenuti i tri srijede kada momci idu u “krađu” i od neudanih djevojaka iz dvorišta uzimaju stvari i nose ih na selačku placu…

26. Dramalj
Mi smo salatari z Dramlja – tako nas zovu va Crikvenici. Ali nismo mi samo za jist i prodavat salatu već i za održat ovu lipu tradiciju od maškar ka traje dugo, dugo let. Zovu nas i krabunosi i balarini, i već vise od sto let kampanamo po svome selu i po vašen gradu. Uvik nas lipo ovdi dočekate, a i mi volimo kada nan pridete va naš lipi Dramalj. Grupa broji pedesetak Balarini ki nose tamnmoplave uniforme sa zlatnimi trakicami i belin gaćami.

27. Brgujski zvončari i maškare (40 sudionika)

28. Karnevalska udruga “KIRCI”
Maškarana udruga Kirci je 2003. godine organizirala prvi zajednički nastup crikveničkih maškara na Riječkome karnevalu. Udruga je registrirana u siječnju 2006. godine, a tada je i odlučeno da naš grad i običaje žele prezentirati i u ostalim dijelovima Hrvatske i inozemstvu.  Od tada članovi Udruge sudjeluju u svim događanjima vezanima uz očuvanje tradicije, kao što su dječje redute, veliki mimohod karnevalskih grupa, primopredaja ključeva grada, spaljivanje Merika…

29. Udruga za narodne običaje Matkovići
Grupa Matkovići osnovana je početkom prošloga stoljeća, a fotodokumentacija postoji od 1929. Već godinama održavaju tradiciju maškaranja i pozdravljaju po kućama u vrijeme tri zadnja četvrtka: tusti, husi, poberuhi, pod parolom “bubanj i muzika složno udaraj”.