Drugi karnevalski vikend u Crikvenici – izvrsna posjećenost, zabavne igre, dobra muzika i najbolja crikvenička “mačka”

U Crikvenici je u subotu, 16. siječnja 2010. na Trgu Stjepana Radića održana prva po redu Maškarana olimpijada. Natjecale su se ekipe iz Crikvenice, Novog Vinodolskog, Senja i Bakra, a za predstavljanje i bodrenje natjecatelja su bili zaduženi voditelji Joso Krmpotić i Boris Novaković. Ekipe su se okušale u 7 disciplina (skakanje u vrećama, utrka romobilima, maškarano boćanje, vožnja u kariolama, slaganje kašeta, skakanje na gumenoj lopti i potezanje konopa), a u konačnici su pobjedu odnijeli Novljani s 23 boda. Crikveničani su bili drugi sa 17,  Bakrani treći s 14, a Senjani posljednji s 9 bodova. Ekipe su imale između dvadeset i trideset natjecatelja, a osim brojnih gledatelja i navijača, pozorno su ih pratili i crikvenički meštar Vele i maškarana Svita. Pobjednicima je nagradu uručio zamjenik gradonačelnika Grada Crikvenice Senko Smoljan, a zabava je nastavljena u šatoru  uz batudu, kuhano vino i glazbu.
Navečer su za zabavu u prepunome crikveničkome šatoru bile zadužene grupe “Ultimate” i “Berekini”, a izabrane su i najoriginalnije i najljepše grupne i pojedinačne maske.
U nedjelju, 17. siječnja je u šatoru održan Izbor prve mačke crikveničkih maškara, nastao na temelju starog običaja koji datira još od 1930. godine, kada je Vita Ivančić – Kozina proglašena najboljom crikveničkom mačkom. Natjecalo se osam kandidatkinja: Draženka Antić iz Selca, Angela Karačić iz Crikvenice, Andrea Stojčić iz Dramlja, Katarina Šamanić iz Crikvenice, Silvia Sobol iz Crikvenice, Helena Brajković iz Jadranova, Corina Maljković iz Crikvenice i Dina Car iz Dramlja. Nakon što su se natjecateljice u prvome izlasku predstavile u kostimu grupe koju predstavljaju, a u drugome u kostimu mačke, žiri je odlučio da je prva “mačka” ovogodišnjih maškara mlada studentica Draženka Antić, kandidatkinja Selačke mantinjade, kojoj je lentu i krunu uručio gradonačelnik Damir Rukavina, a njeni su je Selčani nagradili gromoglasnom svirkom. Pobjednica će uz Svitu i meštra predstavljati Grad Crikvenicu na svim maškaranim manifestacijama i u medijima te je stekla pravo da sljedeće godine sudjeluje na izboru kraljice Riječkoga karnevala.

Foto: Dino Lovrić