26. međunarodni Riječki karneval

Vrhunac petog godišnjeg doba u Rijeci obilježen je tradicionalnom Međunarodnom karnevalskom povorkom. Nakon dužeg kišnog perioda, u nedjelju, 22. veljače toplije vrijeme i sramežljivo zimsko sunce na Korzo je izmamilo rekordan broj gledatelja – oko 120.000 ljudi pratilo je  više od 8.000 sudionika u 97 maškaranih grupa sa 74 alegorijskih kola.

Osim građana Rijeke i Primorsko-goranske županije, veliko finale 26. Riječkog karnevala pratilo je mnoštvo domaćih i stranih gostiju i to iz Francuske, Italije, Slovenije, Engleske, Bosne i Hercegovine, Srbije i Mađarske, a od uglednika nakon Humanitarnog karnevalskog bala povorku je pratilo i desetak veleposlanika akreditiranih u Republici Hrvatskoj.
Na sedam pozornica sudionike i posjetitelje su u sedmosatnom programu zabavljali poznati radijski i televizijski voditelji. Brojnim domaćim grupama s cijelog područja Primorsko-goranske županije ove su se godine priključile grupe iz Italije (Este, Verona, Faenza), Mađarske (Csepel), Belgije (Seraing), Crne Gore (Budva, Cetinje), Makedonije (Strumica), Srbije (Pančevo, Vrnjačka Banja), te 2 grupe međunarodnih studentskih organizacija (AISEC i AEGEE). Od domaćih gostiju predstavile su se maškarane grupe iz Makarske, Kaštel Kambelovca, Sinja, Labina, Pule te kontinentalne Hrvatske. Povorku su tradicionalno zaključili Halubajski zvončari, a nakon njihovog nastupa na centralnoj pozornici na Korzu uslijedilo je vraćanje ključa grada gradonačelniku Vojku Obersnelu iz ruku meštra Tonija.

Da postoji veliki interes za ovaj najveći hrvatski karneval potvrdila je i činjenica da je organiziranim prijevozom autobusima i vlakovima na dan povorke u Rijeku stiglo više od tisuću posjetitelja.

Program povorke svijetu je prenesena putem internet stranice Karnevala, na kojoj je omogućeno praćenje video prijenosa uživo, a od ove godine cijeli program mogao se pratiti i preko mobilnih telefona. Izravan prijenos preko internetskih stranica pratili su gledatelji iz 55 zemalja svijeta. Kanal RI realizirao je direktan televizijski program s Korza, a u prijenos se na kratko uključila i nacionalna televizija.

Po završetku karnevalske povorke upriličeno je paljenje pusta na moru ispred gata Karoline Riječke u organizaciji karnevalske grupe „POM-F-RI“ nakon čega se većina sudionika povorke i gledatelja nastavila zabavljati na mnogobrojnim karnevalskim feštama u  ugostiteljskim objektima u cetru grada te na koncertima na Korzu i u šatoru na Gatu Karoline Riječke.
RIJEČKI KARNEVAL

Pogledajte kako je izgledala MAŠKARANA CRIKVENICA – MAČKARE