[26.1.2020.] Dječja i Velika maškarana povorka

Tradicija, radost, šarenilo, pjesma, ples, osmjesi na licima i žamor sa svih strana – tako se najkraće može sažeti ono što nas čeka u nedjelju, 26. siječnja. Uživat ćemo u društvu dviju tradicionalnih maškaranih povorki, jedne u kojima će glavne zvijezde biti djeca i druge u kojoj će se predstaviti odrasli. Događat će se nešto što su ljubitelji maškara nestrpljivo očekivali godinu dana – Dječja i Velika maškarana povorka u organizaciji Turističke zajednice Grada Crikvenice. Sudionici obiju povorki okupljat će se ispred ulaza na Gradsko kupalište u Crikvenici.

Zaigrani mališani, trinaest grupa s oko 1000 maškarica iz Crikvenice, Dramlja, Jadranova, Selca, Bribira, Triblja, Kraljevice, Bakra, Hreljina, Ogulina i Grobnika, krenut će u 11 h prema centru grada, gdje će ih dočekati medo Lino, klaunica Karmelino i njezin klon. Na trgu će djeca ponosno predstaviti svoje maštovite maske, poput meduza, sirena i mornara, ribica srebrica, pankera zi Triblja, malih heroja, sultana i Laile, rasplesanog cirkusa, vuka i Crvenkapica. Posebno će uzbuđeni biti oni koji će prvi put biti dio ove simpatične povorke. U slučaju kiše, Dječja povorka će se održati u Gradskoj sportskoj dvorani u Crikvenici u istom terminu.

Više od trideset grupa s oko 1200 sudionika Velike maškarane povorke kreće u 14 h prema centru Crikvenice. Osim lokalnih grupa s crikveničko-vinodolskoga područja, sudjelovat će i maškare iz Bakra, Viškova, Kraljevice, Hreljina, Šmrike, Praputnjaka, Škrljeva, Rijeke, Opatije, Žejana, Ozlja, Duge Rese, Ivanić-Grada, Općine Križ, Primoštena, Poreča te četiri grupe iz Slovenije (tri iz Kidričeva i jedna iz Kočevja). Uvjerit ćete se i sami, izvori inspiracije za maske su svuda oko nas, od bajki i legendi, filma i glazbe pa do aktualnih događanja. Neprocjenjivu vrijednost imaju tradicionalne maske, koje se ne mijenjaju već desetljećima i svjedoče o posebnosti svakoga kraja.Povorku će predvoditi crikvenički meštar, maškarana svita, predstavnici TZG Crikvenice i Grada Crikvenice te posebni gosti – meštar Toni i kraljica Riječkoga karnevala.

Od 10 do 14 sati posjetitelje na trgu će zabavljati grupa „Point“, a nakon što predstave svoje ovogodišnje maske, sve će se grupe nastaviti zabavljati u Gradskoj sportskoj dvorani, gdje će biti počašćene hranom i pićem i zabaviti se uz grupu „Point“.